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데이터베이스 연구회지(SIGDB)

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한글제목(Korean Title) 식품 성분과 관능 데이터의 상관관계 분석 및 시각화 기법
영문제목(English Title) Correlation Analysis and Visualization Technique for Food Elements and Sensory Data
저자(Author) 송지현   김경주   이민수   Jihyun Song   Kyeongjoo Kim   Minsoo Lee  
원문수록처(Citation) VOL 33 NO. 02 PP. 0066 ~ 0076 (2017. 08)
한글내용
(Korean Abstract)
최근 식품 분야에서 생성되는 데이터의 양과 종류가 증가함에 따라 다양한 식품 성분과 관능 데이터 간의 관계 파악을 위한 분석이 필요하다. 본 논문에서는 식품을 구성하는 성분을 분석한 식품 성분 분석 데이터와 식품의 맛과 향을 나타내는 식품 관능 데이터 사이의 상관관계를 분석하였다. 데이터를 다양한 각도에서 분석하고 시각화하기 위하여 데이터 분석 기법 중 상관관계 분석법인 스피어만 상관관계 분석(Spearman correlation coefficient)과 켄달 상관관계 분석(Kendall correlation coefficient)을 수행하였다. 또 분석 결과의 데이터를 직관적으로 파악할 수 있도록 시각화에 유용한 도구인 R을 활용하여 분석 결과를 시각화하였다. 연구에 사용된 데이터는 식품 소스 6종에 대한 12가지 관능 성분 데이터와 20개의 비휘발성 성분 데이터로 구성되어 있고, 식품 성분과 관능 데이터 간의 상관관계 분석에 대한 결과를 시각화함으로써 본 연구에서는 가장 중점적으로 다루고자 하는 관능 데이터인 ‘매운향’과 식품 성분들 간의 상관관계를 직관적으로 확인할 수 있었다.
영문내용
(English Abstract)
Recently, as the amount and type of data generated in the field of food industry are increasing, it is necessary to analyze the relationship between various food elements and sensory data. In this paper, we analyzed the correlation between food elements analysis data, which results from analyzing food ingredients, and food sensory data which indicates the taste and flavor of food. The Spearman correlation coefficient and Kendall correlation coefficient were used to analyze and visualize data from various angles. In order to intuitively understand the data of the analysis result, the analysis result is visualized using R, a useful tool for visualization. The experimental data consists of 12 sensory data and 20 nonvolatile data on 6 food sauces. By visualizing the correlation coefficient analysis between food elements and sensory data, we can intuitively confirm the correlation between the food elements and the sensory data 'spicy flavor' that we most focused on.
키워드(Keyword) 데이터마이닝   시각화   상관관계 분석   관능 데이터   식품 성분   Datamining   Visualization   Correlation Coefficient   Sensory data   Food elements  
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